
 

 

MEMORANDUM 

October 12, 2018 

 

VIA EMAIL 

 

TO: NCAA Ice Hockey Conference Commissioners, Coordinators of Officials and Head 

Coaches. 

 

FROM: Steve Piotrowski 

Secretary-Rules Editor, NCAA Men’s and Women’s Ice Hockey Rules Committee

   

SUBJECT: Preseason Rules Guidance and Clarifications.  

 

During recent preseason officiating clinics and coaches meetings, several questions were raised 

concerning some of the new playing rules and interpretations. The rules committee is providing 

the following communication to further assist in the understanding of the playing rules as 

officials and teams prepare for the upcoming season. Listed below are several situations that were 

raised as well as some minor clarifications. 

Interpretations 

Rule 80.1, 75.1 – Change of Players.  “Players may be changed at any time from the players’ 

bench, provided the player or players leaving the ice are within five feet of the bench before 

the substitute may contact the ice.” “A player, in the course of making a substitution while 

entering or leaving the game, may not deliberately play the puck with the stick, skates or hands, 

or check or make physical contact with an opposing player while the retiring player is leaving 

the ice.” 
 
Situation 1: During the second period, Team A makes a line change where player A11 exiting the 
ice enters the bench in the opposing teams end zone and player A17 coming on to the ice enters in 
the neutral zone, (in one door and out the other). A17 is on the ice PRIOR to A11 being within 
five feet of the players’ bench. What is the ruling?  
 
RULING: Bench Minor penalty for too many players on the ice. Players may be changed at any 
time during the play from the players’ bench provided that the player or players leaving the ice 
shall be within five feet (5') of his players’ bench before the substitute may make contact with the 
ice to change.  
 

Situation 2:  When the player coming off the ice is clearly within five feet of the bench and a 

teammate replacing him steps onto the ice at this point, can the player coming on the ice play the 

puck if the player being replaced is still on the ice and not in the bench and out of the play? 

   
RULING: No.  A player, in the course of making a substitution while entering or leaving the 
game, may not deliberately play the puck with the stick, skates or hands, or check or make 
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physical contact with an opposing player while the retiring player is leaving the ice. PENALTY—
Bench minor (“too many players on the ice’’). 
 
Situation 3: Team A makes a line change where player A15 exiting the ice enters the bench in the 
opposing teams end zone and player A20 coming on to the ice enters in the neutral zone, (in one 
door and out the other). A20 is on the ice when A15 i s  WITHIN five feet of the players’ bench. 
What is the ruling?  

RULING: No penalty. Players may be changed at any time during the play from the players’ 

bench provided that the player or players leaving the ice shall be within five feet (5') of his players’ 

bench before the substitute may make contact with the ice to change.  

Rule 93.7 – Video Replay. “When any aspect of the video replay criteria is challenged, it 

allows the referee to utilize all aspects of the review criteria to be judged (e.g., high stick 

challenged, but video shows the puck was kicked into the goal).” 

Situation 1: At the 12:00 mark of the first period, the referees conduct a video review requested 

by coach for a possible high stick resulting in a goal. The initial on-ice call is goal. Following the 

review, the referees conclude the puck entered the net legally (no high stick) but during the review 

they also see the play entered the zone offside. There is NO coach challenge for an offside play. At 

this point in the game (12:00 mark of first period) and with no requesting coach timeout/challenge, 

is it permissible for the officials to review and overturn the goal for the offside? 

RULING: No, it is not permissible for officials to review an offside play except in the last 10 
minutes of the game or in the overtime period.  Any aspect of the video review process refers 
to aspects where the referee has discretion to review.  Rule 93.4, items  1- 11 and 1-12, 
provided the review takes place in the last 10 minutes of the game or anytime in overtime 
may be used under this rule.   
 
Situation 2: The Team A head coach requests a timeout to have the referees review a goal he/she feels 
was scored as a result of a high stick play. The referees conduct the review and determine the goal was 
scored legally and NOT the result of a high stick. However, during the review the referees also 
determine that the puck entered the Team A net as the result of the puck being kicked. Can the 
referees rule on the kicked in puck as this aspect of video replay criteria was not requested to be 
reviewed by the Team A coach?  
 
RULING: Yes. When any aspect of the video replay criteria is challenged by a coach, it allows 
the referee to utilize all aspects of the review criteria that are under referee discretion to be 
judged (e.g., high stick challenged, but video shows the puck was kicked into the goal). 
 
Situation 3: At the 12:00 mark of the first period, the referees conduct a discretionary video review 
(not requested by coach) for a possible goal scored by the use of a distinct kicking motion. The initial 
on-ice call is goal. Following the review, the referees conclude the puck entered the net legally (no 
kicking motion) but during the review, they also see the play entered the zone offside. There is NO 
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coach challenge for an offside play. At this point in the game (12:00 mark of first period) and with no 
coach's challenge, is it permissible for the officials to review and overturn the goal for the offside?  
 
RULING: No. It is not permissible for officials to review an offside play except in the last 10 
minutes of the game or in the overtime period. During regular-season competition, a team must 
use its timeout except in last 10 minutes of the game or in the overtime period to have these 
plays reviewed. In postseason competition, offsides and too many players infractions are part of 
the criteria for review without a coach’s challenge. 

Rule 93.7 – Video Replay. “When a video review, due to technical issues with the video replay 

system, is unable to provide an adequate review, a team timeout will not be charged.” 

 
Situation 1: The Team B head coach requests a timeout to have the referees review a goal he/she 
feels was scored because of an offside play. As the referees attempt to conduct the review, the video 
feed is lost and is unable to be restored to allow the referees to conduct the video review. Since the 
referees were unable to rule on the Team B coach request to overturn the on-ice call, does Team B 
lose its timeout?  
 
RULING: No. When a video review, due to technical issues with the video replay system, is 
unable to provide an adequate review, a team timeout will not be charged. 
 
Situation 2: The Team A head coach requests a timeout to have the referees review a goal he feels 
was scored because of a possible kicked in puck. As the referees conduct the review, they are unable to 
find a camera angle that shows conclusively how the puck entered the net. All cameras and video feeds are 
working. Since the referees were unable to rule on the Team B coach request to overturn the on-ice 
call, does Team A lose its timeout?  
 
RULING: Yes. Since all cameras and video feeds to the replay system were working and 
there was not a video replay angle available to overturn the initial on-ice call. Team A is charged with 
its timeout.  Per Rule 93.7 - If the challenge is unsuccessful, the timeout is charged. This timeout 
policy applies to any video replay procedure used. The on-ice official makes the final decision.  

Rule 93.4 – Video Replay. “To allow the on-ice officials to review infractions that may result 

in the ejection of a student-athlete.” Game officials may use replay during the game to 

review major penalties that would result in the removal of a student-athlete to ensure 

proper enforcement. 

Reminders/Protocol 

• MUST be when a MAJOR PENALTY is being considered. 

• On-ice officials will notify coaches prior to review. 

• Instruct Public Address Announcer to make an announcement so fans and media are aware. 

• Officials have the following three options for their final determination in situations where 

the game has been stopped for a penalty: 

1. Minor or Major Penalty Only; 
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2. Major and Game Misconduct; or 

3. Major and Game Disqualification. 

• Where there is a possible infraction that was not observed and a major penalty may 

be considered, officials may use video to review the incident. Should the officials ascertain 

the infraction would be a minor penalty only, they may not assess this penalty by video 

review. However, should the officials ascertain that a major penalty, major and game 

misconduct or disqualification is warranted they may enforce such under this rule. 

Examples/Guidance: 

Situation 1: Player A1 makes contact with B1 driving the player into the boards. The referee 

signals for a delayed minor penalty for boarding. After discussion with the rest of the crew, there 

is at least the potential that this penalty could be a major penalty for hitting from behind.  

 

RULING: Because the crew came to the conclusion that a major penalty should be 

considered, this play is now reviewable. The officials have all penalty options at their disposal 

when reviewing this play. 

 

Situation 2: Team A moves the puck through the neutral zone on a rush. The trail official observes 

a player from Team B down on the ice behind the play with an apparent injury. After play is 

stopped, the officiating crew huddles. None of the officials saw what occurred to the Team B 

player.  

 

RULING: The officials may use video replay to determine if a major penalty occurred. In 

this case, the review may result in no penalty being called OR a minimum of a major penalty. 

A game misconduct/disqualification may also be assessed. A minor penalty may not be 

assessed in this situation since there was not an initial penalty being called. 

 

Situation 3: Player A1 makes high contact with Player B1 after B1 releases a pass. B1 is injured 

on the play. The referee signals for a major penalty for contact to the head on Player A1.  

 

RULING: This play is reviewable to determine if the contact was directly to the head or neck 

area, so a major penalty is being considered. The officials have all penalty options at their 

disposal when reviewing this play, but a minimum of a minor penalty must be enforced. 

 

Officials are to use common sense as it relates to a call permitting use of video replay. When 

there is doubt on an initial call, officials should use the video when applicable to assist in 

determining the correct outcome. It is important to remember that conclusive video evidence 

must be present to overturn the on-ice call. 
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Rule 71 – Handling the Puck. “A player shall not catch the puck and skate with it, in order 

to conceal the puck or gain a territorial advantage over an opponent. Additionally, a player 

may not throw the puck.” PENALTY – Minor penalty for closing the hand on the puck. 

 
Situation 1: During a scramble in front of the net a defenseman A4 is standing in front of the net 
outside the crease. A shot is taken by Team B and deflected in the air. A4 catches the puck with his 
hand and then throws the puck into the corner. What is the referee’s decision?  
 
RULING: Minor penalty for closing the hand on the puck. A player shall be permitted to 
catch the puck out of the air but must immediately place it or knock it down to the ice. If a 
player catches it and skates with it, either to avoid a check or to gain a territorial advantage over 
his opponent or, throws the puck, a minor penalty shall be assessed for “closing his hand on 
the puck.” 
 
Situation 2: Team A player, A 17, throws the puck into the Team B goal with the hand. What is the 
ruling?  
 
RULING: Minor penalty to A17 for closing the hand on the puck . The goal is 
disallowed, and a faceoff shall take place in the Team A defensive zone. 

Editorial Clarifications 

Clarification in Interpretation Section of Rules Book  - Rule 81 Faceoffs, A.R. 14 on Page 122: 
A.R. 14: An attacking team player directs or throws the puck into the goal with the hand.  
 
INCORRECT RULING: Goal is disallowed. Faceoff shall take place at the nearest faceoff spot one 
zone closer to the offending team’s goal from the zone in which the infraction took place. 
 

Clarification point: Th e  co rr e c t  ru l i n g  s h o u l d  re a d  -  minor penalty to the 
offending team for closing the hand on the puck, the g oal is disallowed, and a faceoff 
shall take place in the offending team’s defensive zone. 

 

There was also a misprint on Page 6 of the 2018-20 Ice Hockey Rules Book. The error is specific 

to dates indicated as follows:  Major Rule Changes for 2019-20 and 2020-21. The correct entry 

should read - Major Rule Changes for 2018-19 and 2019-20.   

 

Thank you for your time and attention to this pre-season guidance information. Hopefully, this 

will assist officials and coaches in understanding our rules changes for this season. If you have any 

questions regarding this communication, please contact me, Steve Piotrowski, 

(spiotrowski@bigten.org). Good luck as the season starts. 

 

SP:as 

 

cc: NCAA Men’s and Women’s Ice Hockey Rules Committee 

 Selected NCAA Staff  

mailto:spiotrowski@bigten.org

